• BSlider4
  • BSlider1
  • BSlider9
  • BSlider10
  • BSlider3

Tâmplărie pvc

Ce este PVC-ul?

img policlorudadevinil

PVC-ul este un compus sintetic, ce se extrage din petrol printr-o serie de procese chimice. În forma sa brută este un praf, inert, care ulterior se transformă în pudră sau granule. Aceste granule, prin procedee tehnologice de extrudare devenin semifabricatul numit profil PVC. Pentru acest proces este absolut necesară adaugarea de stabilizatori, lubrifianți, pigmenți, modificatori care să-i sporească rezistența la soc, la intemperiile vremii etc. De specificat este și faptul că în timpul procesului de extruziune sau coextruziune (prin coextruziune se produc profile compuse - interior PVC-UE celular rigid, neplastificat și exterior PVC-U rigid plastificat, extrem de rezistent la șoc), se aplică și colorarea acestuia, colorare ce poate să fie în masă (colorarea efectivă a granulelor), prin aplicarea de filme acrilice (înfoliere cu bandă tipărită cu imitație de lemn) sau prin imprimare (post-extruziune, în general se execută pentru comenzile speciale). 

Ce avantaje are PVC-ul?

La scară largă, PVC-ul aduce o serie de avantaje însă două dintre acestea îl fac o materie prima foarte importantă. O prima perspectivă este cea economică iar cea de a doua este cea ecologică. Din punct de vedere economic, costurile de producție sunt de circa 3 ori mai mici decât în cazul oricarei alte materii prime pentru ferestre și uși. Ecologic vorbind, PVC-ul este o alegere responsabilă. Durata de viață este de 2-3 ori mai mare decât a aluminiului sau lemnului. Pe lângă acestea mai adăugam și faptul că PVC-ul este reciclabil în totalitate.

Tâmplăria din PVC

Profil PVC - Tamplarie PVC

Confecționată din profilul de PVC, tâmplăria de PVC reprezintă rama (structura) pentru ferestre și uși. Acest profil diferă de la producator la producator in funcție de tipul de stabilizatorii, lubrifianții, pigmenții și stabilizatorii de culoare (pentru păstrarea culorii în timp) și modificatorii care îi sporesc rezistența la șoc, pe ca îi folosește; până aici ne-am referit strict la materia prima. Procesul de producție al tâmplăriei PVC este și el amplu. Aici mai adaugăm faptul că în timpul confecționării ramei de fereastră sau de ușă, tot pentru rigidizare și rezistența la șoc, în interiorul profilului se montează un profil metalic din zinc. 

Avantajele tâmplăriei PVC

Principalele avantaje ale tâmplăriei PVC derivă din caracteristicile profilului din PVC. Trecând peste faptul că este un material extrem de durabil ce oferâ beneficii semnificative economice și ecologice, tâmplăria PVC oferă și alte avantaje cum ar fi: rezistența la condiții climatice extreme, protecția la foc, rezistența la produși chimici, proprietăți anti-fungicide, întretinere extrem de usoară, izolarea fonică, rezistență la foc, rezistență la expunerea prelungită la caldură, confortul de locuit, conservarea mediului.

Alte avantaje:
- tâmplăria PVC este fabricată cu garnituri de aripi, rame și montanți sudabili încorporati în profil, ceea ce conferă o etanșeitate deosebită
- picioare de cuplare cu orice profil din game de profile auxiliare
- prelucrarea conturului exterior la instalații standard
- lățime mare a rosturilor și etanșeitate la ploaia în rafale datorită înălțimii de 20 mm a faltului
- rezistent până la 80 grade Celsius
- durata de viață de peste 50 de ani.
- întreținerea tâmplăriei din PVC se poate face foarte usor, cu detergenți obisnuiți
- tâmplăria PVC nu necesita vopsire sau chituire
- raportul calitate, fiabilitate, preț garantează o mare fezabilitate
- protecția termică datorată celor 3,4,5 sau 6 camere ale profilelor reduce semnificativ cheltuielile cu încălzirea sau râcirea locuinței
- suprafata netedă și tratată antistatic
- profilele PVC sunt armate cu otel zincat, au coeficienți de dilatare și contractibilitate termică mai mici decât ai aluminiului.

Dezavantajele tâmplăriei PVC

- cost mare de achiziție comparativ cu ferestrele sau ușile cu ramele de lemn
- pot produce condens pe pereții înconjurători rame dacă nu sunt montate corect

Care sunt diferețele dintre diversele tipuri de tâmplărie?

Diferența dintre profilele de PVC-ul, aluminiu sau lemn stratificat are la bază criterii cum ar fi: calitatea, prețul, estetica. Din perspectiva calității profilele PVC reprezintă o alegere optimă întrucât prezintă un coeficient de izolare termică superior celorlalte două tipuri. Lemnul stratificat aduce un plus de design, dar nu prezintă și proprietățile termoizolante ale profilelor din aluminiu sau PVC. Profilele de aluminiu pot fi prelucrate în diferite forme și culori metalice, motiv pentru care, din perspectiva design-ului, castigă teren.

Tâmplăria PVC REHAU - Germania

Profilul REHAU, se adresează unei clientele foarte pretențioase în privința calității. Exceptând profilul Geneo (care are integrat un sistem intern de rigidizare - IVS), rigidizarea profilelor PVC Rehau este realizată cu armatură de oțel zincat de 2, 3 sau 4 mm, ceea ce le conferă o rezistentă foarte bună. Grosimea profilului este adaptată în principal după cerinte la dimensiuni cuprinse între 60 și 80mm. Profilul PVC REHAU are cel mai mic coeficient de dilatare lineară, spre deosebire de profilele tratate cu plumb la care acest coeficinent este semnificativ mai mare. Profilul REHAU nu se îngălbenește în timp, și are avantajul că poate fi lăcuit și caserat. Tâmplăria PVC Rehau cuprinde zeci de modele de profil. Mai jos puteți găsi o listă cu cele mai utilizate dintre acestea:

    - Euro Design 60 - 3 camere
    - Euro Design 70 - 5 camere
    - Euro Design 86 PLUS
    - Clima Design - 5 camere
    - Briliant Design 70 - 5 camere
    - Briliant Design 80 - 6 camere
    - Geneo - 6 camere

Mai multe informații tehnice despre profilele PVC REHAU puteți obține aici.

Idee:

Cum aflu dacă fereastra mea are armătură?
Sunt mai multe metode însă o să ti-o recomandăm pe cea mai simplă și la îndemana oricui. Folosește un magnet!